PSK sa pustil s Holanďanmi do realizácie projektu Vtáčie údolie

04.12.2007 Prešov

Prešov 4. decembra (TASR) - Projekt tematicko-zábavného parku Vtáčie údolie umiestneného pri Humennom schválili na svojom dnešnom 19. zasadnutí v Prešove poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
Podľa jednomyseľne odobreného zámeru vyrastie na ploche asi 450 hektárov v katastri obcí Chlmec, Ptičie a Porúbka, východne od Humenného na svahu Čarnej hory investícia za 200 miliónov eur, čo je v súčasnom prepočte približne päť miliárd Sk. Zahraničným investorom bude developerská spoločnosť Darc Leisure so sídlom v holandskom meste Amersfoort. Jej predstavitelia prezentovali projekt pred poslancami i na tlačovej konferencii po zasadnutí krajského parlamentu. Daniel Santhagens uviedol, že ich firma má 50-ročné skúsenosti s takýmito projektmi v cestovnom ruchu a zábave. Sú držiteľmi za najlepší tematický park na svete. Vtáčie údolie je novým modelom tematicko-zábavného parku s celoročnou prevádzkou, jeho vzorom bude podobné zariadenie v holandskom meste Efteling. Táto investícia je svojho druhu lídrom v severozápadnej Európe a dostali zaň ceny Applauser Award. Santhagens ocenil, že projekt má \"plnú podporu regionálneho parlamentu\". Všetkých 48 prítomných zo 62-členného zastupiteľstva hlasovalo za.
Peter Chudík, predseda PSK (Smer-SD), považuje projekt za rozvojový pre horný Zemplín. Vníma ho ako originálny vo východnej časti Európskej únie a predpokladá, že sa z neho stane pýcha celého Slovenska. Za významný ho považuje aj z toho hľadiska, že nejde \"ani o automobilový, ani o ťažký priemysel, ani o ľahký priemysel, ale o zábavný priemysel\". Jeho zameranie na turistiku prináša podľa holandského partnera oveľa viac zisku, pritom neznečisťuje životné prostredie.
PSK a Darc Leisure nadviazali prvé kontakty asi pred rokom vďaka veľvyslankyni SR v Holandskom kráľovstve Oksane Tomovej. Holanďania plánovali svoju investíciu vo východnej Európe a pri rozhodovaní o umiestnení na východnom Slovensku zvažovali medzi dvoma lokalitami - tatranskou a hornozemplínskou. Pre druhú sa rozhodli aj preto, lebo niet v nej žiadnej infraštruktúry. Tú si chcú sami postaviť podľa svojich predstáv.
Vtáčie údolie je projekt verejno-súkromného partnerstva. PSK ako zástupca verejného sektora poskytne v prvom rade pozemky. Chudík naznačil, že nebude to ľahké, ale parlament dnes uvoľnil 43 miliónov Sk z rezervného fondu na výkup parciel v katastri obcí Chlmec a Ptičie. Poveril predsedu PSK rokovať s Ministerstvom obrany SR o kúpe časti pozemkov v susediacom vojenskom výcvikovom priestore Valaškovce za symbolickú korunu.
Výstavba by sa mala začať v polovici roka 2009 a po roku a pol by sa mala spustiť skúšobná prevádzka všetkých atrakcií v parku. Postupne by sa malo v ňom zamestnať do 1000 ľudí. Investor ráta s počiatočnou ročnou návštevnosťou okolo 300.000 ľudí a obratom od 7,5 milióna Sk aj z Ukrajiny a južného Poľska. S výstavbou začne investor v polovici roka 2009 a o rok a pol by mal do parku vstúpiť prvý návštevník.
Hlavnou atrakciou budú tri stredne veľké zábavné parky - Báthoryčkina skala, Park Sissi a Park Jánošík. Nebudú chýbať rôzne športové areály, vrátane golfového ihriska a lyžiarskeho svahu. Súčasťou budú stajne, jazdecký klub a zvierací park. Park bude aj výučbovou základňou pre oblasť cestovného ruchu.
 

Vyberte región